Qui sóc?

Toni Aira i Foix (Poblenou, Barcelona, 1977) periodista, doctor en comunicació per la Universitat Ramon Llull. Director del Màster en Comunicació Política i Institucional de la UPF Barcelona School of Management, Director del Departament de Management, Dret, Societat i Humanitats de la UPF-BSM, i Director de la Càtedra Agbar d’estudis internacionals en comunicació institucional per al desenvolupament i creixement sostenible, de la UPF-BSM. Membre del Comitè Acadèmic de l’Associació de Comunicació Política (ACOP).

Sóc professor universitari i col·laboro en diferents mitjans de comunicació, analitzant l’actualitat via tertúlies, debats i peces d’opinió. He participat en campanyes electorals polítiques, així com en eleccions a rector de la UPF i a la presidència del FC Barcelona. I vaig dirigir la revista Barça, al Futbol Club Barcelona.

Acadèmicament, a més de les classes a Comunicació de la UPF i a Polítiques de la UPF, a la UPF-BSM també he exercit de Cap de l’Àrea acadèmica de Comunicació i com a Director de Comunicació (dircom) de la institució.

President fundador de la Societat Catalana de Comunicació i Estratègia Polítiques (SCCIEP -avui ACCIEP-), entitat filial que ho va ser del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya i impulsora del Primer Congrés de Comunicació Política de Catalunya (CCPC), el 2011. També sóc membre de l’Associació de Comunicació Política (ACOP) i de l’Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC). Soc membre del grup de recerca POLCOM-GRP.

A la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL), on vaig ser Cap de Premsa, he impartit l’assignatura d’Argumentació i Descripció, i de Metodologia i Expressió Lingüística en el Grau de Relacions Internacionals.

A la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), he impartit l’assignatura de Màrqueting i Comunicació Institucional, Social i Política, i dirigeixo el Taller de Final de Grau de Comunicació Institucional, Social i Política. A la Facultat de Ciències Polítiques i de l’Administració de la UPF, imparteixo l’assignatura Comunicació i Política.

A la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), he estat Professor Responsable d’Assignatura (PRA), entre d’altres, de Comunicació Política i Institucional, en Grau, i de Comunicació Política i d’Institucions Públiques, a la Llicenciatura. N’he estat consultor.

La meva tesi doctoral (2007) està dedicada a l’anàlisi de la influència de l’agenda mediàtica sobre les agendes política i pública.

Un dels meus fronts mediàtics destacats ha estat la feina de director i presentador del programa Els Spin Doctors, a Catràdio.cat, sobre comunicació política. Però he col·laborat durant anys en molts mitjans de comunicació com:

          

 Catalunya Ràdio (El Matí de Catalunya Ràdio, El Suplement, L’Oracle, Tot és molt confús, Polièdric, Catalunya Vespre).

 TV3 (Els Matins, Divendres, puntCAT).

 La Sexta (Al Rojo Vivo).

 Antena3 (Espejo Público).

 COMRàdio (El Dia a la COM), avui La Xarxa (La Tertúlia, L’entrevista).

 Onda Cero (Noches de Radio, Nits de Ràdio).

 TVE (Los Desayunos, La Noche en 24h).

 TVE-Catalunya (59 Segons, El Debat de la 1, Vespre a La2).

 BTV (El Debat de BTV, La Rambla, Bàsics).

 El Singular Digital, que vaig dirigir. Columnista. Ara Món.cat.

 El diari Avui, amb reportatges, cròniques, entrevistes i la secció Des de l’Ala Oest.

 El Periódico de Catalunya, com a columnista, analista i amb la secció La Cortina de Fum.

 Canal Català (Per llogar-hi cadires, Catalunya Opina).

Revista Sàpiens. Entrevistes i secció Llibres.

 Nació Digital. Columnista.

 RAC1 (La Nit a RAC1, El Món a RAC1 de l’estiu).

 Revista Esguard. Entrevistador.

8tv. Tertulià en el programa 8aldia.

 The New Barcelona Post. Entrevistador per al podcast “Moments estel·lars de Barcelona”.

He escrit, entre d’altres llibres dedicats a l’àmbit de la comunicació política, Els spin doctors: com mouen els fils els assessors dels líders polítics (Columna, 2009), Els guardians del missatge. Els professionals de la comunicació política (Trípodos, 2011) o El último partido. La política cansada ante su gran final (UOC, 2015), i he participat en llibres col·lectius com Comunicación política y gobierno de coalición (UOC, 2016) o Política en serie. La ficción que inspira al poder (Libros.com, 2016), premiat als Napolitan Victory Awards com a “llibre de l’any 2017″. En clau d’actualitat política catalana, he publicat L’altra Guerra de Successió. L’hegemonia més disputada (Catarata, 2020). En clau d’assaig, La política de les emocions (Arpa, 2020). El meu llibre més recent: Cap de gabinet. Manual d’instruccions per ajudar a governar (Editorial UOC, 2024). També en espanyol, Jefe de gabinete. Manual de instrucciones para ayudar a gobernar (Editorial UOC, 2024).

 

Contacta’m

fotoTONIairaPERFIL2