-
- 01 des
Malestar general
Aquesta setmana que demà comença ja serà a les llibreries un volum sobre el pensament polític de Joan Herrera, però no només. I ara m’explico. El presentarà el dia 10 en conversa amb Gemma Nierga a la seu de la Fundació RBA, el llibre es titula Quanta desigualtat pot suportar la democràcia? i conté molt de relat, però no només d’Herrera, sinó també (i sobretot) d’Iniciativa. Els ha ajudat molt a endreçar-se, a autoordenar-se, sobretot quant a discurs i la seva coherència. El projecte, en conjunt, mira d’autodefinir-se millor, conscient que n’hi ha qui els acusa d’indecisos per exemple davant la disjuntiva entre independència sí o no.
El llibre ha estat fet a diferents mans. Hi ha ajudat, entre d’altres, Marc Rius, un dels grans cervells a l’ombra de l’actual projecte ecosocialista. Herrera, amb ell i altres del seu pinyol, ha volgut «aprofitar pàgines pel davant» per explicitar el seu pensament sobre d’on vénen (amb esment crític del Tripartit incorporat), però sobretot amb mirada de futur per situar el propi discurs i posicionar-lo a llarg en moment transcendent que reclama autodefinició. Se senten interpel·lats pel moment decisiu que viu el país.
Amb tot, aquesta setmana, val a dir que Iniciativa, més que interpel·lada s’ha sentit pressionada («i d’una manera molt poc agradable») per una Esquerra d’Oriol Junqueras que segons l’entorn d’ Herrera «ha volgut enviar un missatge a Artur Mas a través nostre». ERC els acusa de fer pinça amb els de Josep Antoni Duran Lleida per boicotejar un acord per la pregunta que ha de protagonitzar la consulta sobre el futur de Catalunya. Segons l’equip del líder ecosocialista, «nosaltres i Unió som l’excusa que posa ERC per afegir pressió sobre un Mas que té una papereta molt complicada».
La tesi d’Iniciativa diu que no només a Madrid n’hi ha que estan interessats en «incendiar» el debat i els ànims dels qui hi participen. ICV detecta molts nervis («inexplicables») a Esquerra, però el malestar no està instal·lat només al partit de Junqueras. És general. S’apropa el gran part i les contraccions es deixen notar pertot. A Iniciativa, per exemple, ara via llibre, tindran oportunitat d’anar marcant i definint més la seva posició de present i de futur després que ja hagin dit la seva (i ben diferent) el soci d’EUiA, Joan Josep Nuet; el sector crític del soci, encapçalat per l’exdiputat Jordi Miralles, i l’esperit lliure de l’encara eurodiputat Raül Romeva.(Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)