No necessiten ajuda

  • No necessiten ajuda

    Fins ahir, ni una majoria de catalans ni gairebé ningú a Espanya sabia que existeix un programa d’El 33 que es diu Bestiari il·lustrat. Avui el coneixen unes quantes persones més. ¿Què ha passat? La projecció d’un molt desafortunat reportatge gag sense gràcia i inoportú. Mai és ocasió per posar a ningú en la diana d’un rifle, i per això algú hauria d’haver reparat en la perillositat de la pretesa sàtira. Però si a més, en el moment actual, poses Joan Carles I en el punt de mira d’un hipotètic tirador, sincerament el grau d’insensatesa que es demostra és elevat. Relliscada és poc. Errors com aquest són els que s’hauran de conjurar des de Catalunya en els pròxims temps. I amb molta diligència. Perquè soroll i excuses per a la caricaturització del que és Catalunya, la seva societat i les seves legítimes reivindicacions ja seguiran venint sols. 

    L’escrupolositat pel que fa a les formes que demostra el president Mas en tot moment és part de la seva fortalesa. Que aquest exemple s’estengui serà part crucial de l’èxit del procés obert a Catalunya cap a l’Estat propi. No és aconsellable proveir de combustible extra als que, com el ministre Wert, ja s’encarreguen d’anar tirant gasolina a un debat que a Catalunya és molt dialogat i raonat. 

    Les institucions espanyoles, que tenen un Estat propi al darrere, compten amb mecanismes variadíssims i amb molt de poder al servei de la seva causa. No els fan falta ajudes des de Catalunya. I si no, mirin com en els últims dies Joaquín Almunia Viviane Reding , vicepresidents de la Comissió Europea, han hagut de retractar-se en públic de la seva inicial asèpsia respecte del xoc de legitimitats que enfronta la majoria parlamentària catalana amb l’espanyola. ¿Casualitat? No, treball diligent d’un engranatge institucional espanyol que quan vol i per al que vol sí que funciona. No necessita cap mena d’ajuda.

    (Per llegir l’article a EL PERIÓDICO, cliqueu aquí)